Nieuwe geitjes bij de molen

Op het erf bij De Oude Knegt lopen weer twee geitjes. De oude geit is recent aan ouderdom bezweken. Met de nieuwe geitjes is het verhaal van de molen weer compleet; vroeger leverde het malen van graan tot meel voor de plaatselijke bakkers niet genoeg op om van te kunnen leven, daarom had de molenaar ook een moestuin en geiten. Die geiten zorgden voor melk. Ze werden ook wel de armeluiskoe genoemd.

Nieuw logo voor de Oude Knegt

Op het nieuwe logo van De Oude Knegt staan nu zowel de met een zak meel sjouwende molenaar als een silhouet van de molen zelf. De twee beeldcomponenten werden fraai gestileerd samengebracht door vormgeefster Joop Berkhout. Deze jonge vrouw uit Akersloot is vorig jaar afgestudeerd in ruimtelijke vormgeving op het Media College in Amsterdam. Ze werkt bij een drukkerij in Beverwijk en staat in haar vrijetijd als zangeres voor een bandje. Het ontwerpklusje voor De Oude Knegt heeft ze gratis en voor niets gedaan. Als een vriendendienst. We zijn haar erg dankbaar voor die geste. Het beeldmerk wordt gebruikt voor op de verpakkingen van onze producten in de winkel. Wie meer werk van Joop wil zien kijkt op haar website www.destijlmachine.nl .

Eerbetoon aan Ed Spruijt

De Oude Knegt staat in de rouwstand om eer te bewijzen aan de overleden Ed Spruijt uit Castricum. Ed was jaren lang eerste molenaar op de korenmolen in Akersloot. De molen is met ‘het gezicht’ richting de woonplaats van Ed gedraaid. Het gevlucht is in de zogenaamde ‘gaande stand’ gezet, met de wieken net een slag door het midden heen. Ed heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de herbouw van de eerste Oude Knegt aan de Pontweg-Noord. Voor de restauratie werd toen erg veel door zelfwerkzaamheid gedaan.

Modelbouwers hobbyclub op bezoek

De bouwpakketjes voor een houten molentje die voor de Oude Knegt zijn gemaakt door jeugdleden van de hobbyvereniging Fabo uit Uitgeest zijn een succes. Ze verkopen goed en daarom worden er extra exemplaren bijgemaakt. De bouwpakketjes kosten 6 euro, waarvan de opbrengst wordt verdeeld tussen de molen en de hobbyclub. De samenwerking is spontaan tot stand gekomen tijdens de winterfair in Uitgeest. Als extra tegenprestatie kregen de leden van de Fabo een excursie op de molen. Daar is de foto gemaakt. Hieronder een verslag van het bezoek.

Verslag bezoek  aan de Oude Knegt

 Meer lezen »

Groen certificaat voor molen De KatWethouder Antoine Tromp van D66 in Uitgeest heeft molenaar Gerbrand de Vries een ‘groencertificaat’ uitgereikt voor het aanbrengen van energiezuinige verlichting bij De Kat.  De oude installatie had een vermogen van 6000 watt, de nieuwe niet meer dan 600. In de oude situatie moesten de lampen steeds opnieuw worden geïnstalleerd, de huidige verlichting is permanent en heeft schemerschakelaars die ervoor zorgen dat het licht pas gaat branden als het donker wordt.

Op de foto wethouder Antoine Tromp met molenaar Gebrand de Vries en de directeur Marco de Vries van Ledsko in Uitgeest, de leverancier van de verlichting. De gemeente heeft 2500 euro subsidie bijgedragen aan de uitgave die nodig was voor de vervanging van de lichtinstallatie. De vrijwilligers van de molen hebben met name bij de bekabeling veel zelf gegaan.

Hobbyvereniging ontwerpt molentje voor De Oude Knegt

Medewerkers van de hobbyvereniging voor jongeren Fabo uit Uitgeest hebben een houten molentje ontworpen en daarvan een bouwpakket gemaakt, dat als cadeauartikel aan het assortiment van het winkeltje bij De Oude Knegt wordt toegevoegd. Vanaf 13/14 mei, met de Nationale Molendagen, is het te koop.

Het idee voor de samenwerking is vorig jaar ontstaan tijdens de winterfair in het zwembad De Zien, waar zowel de Fabo als De Oude Knegt waren vertegenwoordigd. Het molentje wordt als bouwpakket verkocht. Kinderen kunnen het thuis zelf verder in elkaar zetten. De verkoopprijs is 6 euro. De opbrengst uit de verkoop wordt verdeeld onder de knutselclub en de molen. Beide organisaties werken louter met vrijwilligers.  Meer lezen »

Populaire fotolocatie

De Oude Knegt is een populaire fotolocatie. Toeristen, maar ook mensen uit de buurt stappen vaak van de fiets of uit de auto om een paar plaatjes te maken. Bruidsfotografen zien we ook regelmatig langskomen, maar het gebeurt niet vaak dat je het resultaat van hun werk onder ogen krijgt. In september bezocht Melanie Caitlin van Happy Photographer de molen met Arnold en Damelza van Ess uit Uitgeest, die op die dag trouwden en naar Akersloot waren gekomen voor de bruidsreportage. Nu ontvingen we het resultaat en de foto’s zijn leuk genoeg om er een paar te laten zien. Ze kozen voor Akersloot omdat De Oude Knegt ‘op een mooie plek ligt en zowel van buiten als van binnen erg mooi en fotogeniek is’. Hoort u het ook eens van een ander.  Meer lezen »

De Wandelende TakHet winkeltje van De Oude Knegt had zaterdag 4 februari veel weg van een gezellige kroeg; een 20-tal leden van De Wandelende Tak kwam aanwaaien. Ze dronken er koffie en genoten van de  accordeondeuntjes die Akersloter Henk Kerssens voor de gasten speelde. De muziek was geregeld door zijn broer Peter, zelf lid van de informele wandelclub. Elke maand trekt het gezelschap er gezamenlijk een dagje op uit. De meeste deelnemers zijn ook lid van het NIVON in Amsterdam. Na een rondgang door de molen werd de voettocht voortgezet.

De Jonge Cornelis kan weer draaien

Op de foto’s van Bart van Vliet het binnenwerk van de molen en een sfeervol plaatje van de Jonge Corneliszoon in zijn omgeving.

Molenmakerij Saendijck uit Westzaan heeft in opdracht van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer enkele noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd aan het binnenwerk van de zogenoemde Jonge Cornelis op het Erfgoedpark De Hoop bij Uitgeest. De kleine molen is nu weer draaivaardig.  Meer lezen »

Laatste groet voor Piet HacquebardDe Oude Knegt is in ‘de rouwstand’ gezet als eerbetoon aan Piet Hacquebard uit Akersloot, die op 5 januari op 79-jarige leeftijd overleed. De molen is volgens de traditie gedraaid in de richting van de woning waar degene die wordt herdacht heeft gewoond. Het gevlucht staat in de ‘gaande stand’, waarbij de onderste wiek net voorbij het verticale midden staat. Daarmee wordt gesymboliseerd dat het leven voorbij is.  Meer lezen »